پس از پرداختن به حدیث غدیر و یاد غدیریّه سرایان، از آنجا که بعضی شاعران غدیر، در ضمن اشعارشان به احادیث فضائل امیرالمؤمنین و اهل بیت (علیهمالسلام) اشاره نموده و عدّهای به این بهانه، مطالبی مطرح کردهاند، علامه امینی (رحمت الهی بر ایشان) آستین همت بالا زده، آن کتابها و مندرجاتشان را به نقد کشیده است. لذا جلد چهارم “الغدیر همراه” به نقد و تحلیل منکِران غدیر اختصاص دارد.
در این کتاب به شانزده مورد از این دست نویسندگان و نوشتههایشان پرداخته شده و مطالب نادرستِ و نسبتهای ناروای آنان به شیعه بررسی گردیده و با تحلیل های علمی و تاریخی، پاسخ داده شده است.
در این میان، مرحوم علامه امینی به نوشتههای برخی خاورشناسانِ مغرِض یا غیرمنصف که مردمِ خود را به جاهلیت نخست فرا خواندهاند و با تحریف اسلام و برداشت سوء از قرآن کریم، کوشیدهاند چهرهای غیرواقعی از اسلام جلوه دهند، توجه کرده و نوشتههای آنها را بصورت جدی و مستند، نقد کرده است.
همچنین به مناسبت گفتارهای یاوه سرایان، به دفاع از زید شهید پرداخته و به تمجید شاعران نامدار شیعه از شخصیت مؤمن، دانشمند و راستگوی ایشان اشاره شده است.
نوشتههای کسانی چون ابن حزم اندلسی، شهرستانی (در ملل و نحل)، ابن تیمیه (در کتاب منهاجالسنه که بقول علامه، نامش برخلاف حقیقتش نامگذاری شده!)، ابن کثیر، رشید رضا و موسی جارالله، نمونههایی از مواردی هستند که در الغدیرِ ایشان با روشی مستدلّ و متین نقد شده و با این کار ضمن روشن ساختنِ حقیقت، وجدان جهان اسلام را به این امر معطوف ساخته که امروز، در شرایطی که به وحدت اجتماعی و نگاهبانی از مرزبانی اسلامی -که سیلهای بنیان کن آن را تهدید می کند- به شدت نیازمندیم، نوشتههای چنین افرادی در برافروختنِ آتش دشمنی بین گروههای مسلمان، مؤثر بودهاند و چنین قلم های زهر آگینی، امت مسلمان را از سعادت و پیشرفت بازمی دارد، تمامِ برنامههای اصلاحی را از بین میبرد و توجه به ناراستیهای این نوشتهها، راه را برای وحدتی پایدار بین همکیشانِ مسلمان هموار خواهد ساخت.
کتاب در ۱۲۰ صفحه توسط انتشارات نبأ به چاپ رسیده و فایل الکترونیکیِ آن بصورت رایگان از لینک زیر قابل دریافت است